perjantai 23. elokuuta 2013

Jatkosarjojen sijoittelu

Jokin aika sitten julkaistiin tutkimus, jossa listattiin Suomen TV:ssä näkyviä sarjoja ja niiden suosiota täällä ja jenkkilässä. Jutussa kommentoitiin moneen kertaan, että ne sarjat jotka emämaassaan olivat katsotuimpien joukossa eivät sitä ole täällä. Asiaa ei kuitenkaan mitenkään selvitetty ja pohdittu syitä moiselle. Tässä on nyt esitetty yksi mahdollinen syy.

Amerikoissa jokseenkin kaikki TV-yhtiöt noudattavat sarjojensa suhteen samaa kaavaa; Ne alkavat ja päättyvät samoihin aikoihin joka vuosi, Joulutauko kestää 2-3 vkoa, kausien pituus ja niiden välinen aika riippuu jaksojen lukumäärästä. Jotkut sarjat alkavat keväällä ja jotkut syksyllä. Kun siis sarja alkaa, niin katsojat tietävät kuinka kauan sitä esitetään, koska on "tauko" ja jos sarja saa jatkoa, niin seuraavan kauden alku on ainakin viikon tarkkuudella tiedossa. Kauden aikana esityksiin tulee usein parinkin viikon taukoja, mutta ei pidempiä (poikkeuksena 2007 käsikirjoittajien lakko). Näin katsojien mielenkiinto säilyy koko kauden ajan ja mahdollinen "hype" sarjaa kohtaa nousee ja se taas voi lisätä katsojia.

Suomessa taas tehdään kaikki miten sattuu. Sarjat saattavat alkaa koska tahansa. Varsinkin Nelonen Media pätkii lähes joka sarjansa kesken tuotantokauden ja katsojilla ei yleensä ole mitään tietoa koska sarja mahdollisesti jatkuu. Tämä on erityisen harmillista näillä jatkuvajuonisilla sarjoilla, jossa kauden aikana kulkee joku "päätarina" jaksokohtaisien tapahtumien rinnalla. Esim. Criminal Minds, NCIS, Olipa kerran, Rizzoli & Isles, Totuuden Anatomia...

Tässä kuva siitä miten sarja NCIS-Rikosten tutkijat esitettiin jenkkilässä.



Vasemmalla on kalenteriviikot ja sarakkeissa vuodet. Jokainen sarjan 10:stä kaudesta on eri värillä. Numerot kuvaavat ko. kauden jaksonumeroa.

Kaudet siis alkavat aina viikolla 38-39. Sitten on joulutaukoa ja kausi päättyy viikolla 21-22.

Vaikka tuo näyttää "tilkkutäkiltä" on sarjan seuraaminen kausi kerrallaan helppoa.

Pienemmässä kuvassa on sitten esitetty se, miten jaksot ovat meillä olleet ensiesityksessä. Tuon perusteella on selvää, että katsojien mieleenkiinto lopahtaa, kun sarja on "tauolla" miten sattuu. Yhden kalenterivuoden aikana on jopa ollut ensiesityksessä kolmen eri kauden tuotantoa. Toisinaan taas on ollut vuodenkin tauko. Aina näiden taukojen aikan on esitety uusintoja milloin miltäkin kaudelta.

Sitten vielä ihmetellään, että mikseivät sarjat kerää yleisöä! Eivät kai, kun puolen vuoden "kesätauolla" kaikki kauden taphtumat painuvat unholaan!

Itse teenkin niin, että en edes aloita sarjan seuraamista ennen kuin on koko kausi tallennettuna tai ainakin on varmuus sen esittämisestä. Jaksojen seuraaminen mahdollisimman uutena ei siis minulle ole niin tärkeätä, että pilaisin koko kauden pakollisilla tauolla väärässä paikassa.

Vaikka kuinka yrittäisin ymmärtää eri näkökohdista syytä moiseen toimintaan, en keksi mitään järkisyytä sille, että ensin  ostetaan mahdollisimman uusia tai vanhempiakin sarjoja kalliilla hinnalla ja sitten tehdään kaikki, jotta katsojat eivät sarjoista kiinnostuisi. Viimempänä hullutuksena on tämä, että nämä 2 kaupallista yhtiötä esittävät ensin sarjan alkua pääkanavillaan ja sitten siirtävät ne "apukanaville". Näin kävi viimeksi Maikkarilla sarjan Pahan jäljillä kanssa, jolloin sarja siirrettiin MTV3 > Sub ja Nelosella esim. Totuuden anatomia: Nelonen > Liv. Tässä Nelosen tapauksessa sarja on vielä ollut pääkanavalla tauolla vuoden ja nyt 12.9. jatkuu sitten Livillä (ja totta kai keskeltä kautta).

Ainoa syy minkä voin kuvitella, on se, että näistä asioista päättävät eivät kertakaikkiaan ymmärrä mikä idea näissä sarjoissa on. Ja koska eivät sitä kykene ymmärtämään, he tekevät puhtaasti rahallisista syistä näitä järjettömiä päätöksiään. Pitkässä juoksussahan tämä kolahtaa vain heidän omaan nilkkaansa, kun katsojamäärät vähenevät jatkuvasti ja siirtyvät muiden (laillisten) palveluiden käyttäjäksi. Sitä myöten mainostulotkin vähenevät jne.

Olisi ehkä aika vaihtaa kaikki molempien mediatalojen päättäjät sellaisiin, jotka ymmärtävät missä nykyaikana mennään, ja eivät pyri kynsin, hampain roikkumaan menneisyydessä.

1 kommentti:

  1. Itseä kyllä ärsyttäisi ihan yhtälailla jos täällä sarjat pätkittäisiin kuten kuvan mukaan amerikassa tehdään. Koko kausi yleensä 24 jaksoo eli 8 kuukautta niin siitä 2-3 kuukautta on pelkkiä tyhjiä viikkoja, varsin jälkipuolisko.

    No eipä toi enän ole itselle ongelma kun ne yksittäiset sarjat jota edes viitsii katsoa tulee yleltä.

    VastaaPoista